Blogit

Tuli lunta tupaan

on

Se on puheissa. Sää. Tänä talvena sääkeskustelua onkin riittänyt, kun on lunta ja pakkasta. On oikea talvi, jossa ihmettelemistä riittää.

Nyt toivoisin, että jokainen lehden lukija laittaisi kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että yrittäjät, jotka eivät ehtineet lumia halliensa katoilta pudottaa ja joutuivat lumimassojen uhreiksi, saisivat korvausta ja helpotusta menetyksiinsä.

Jos yrittäjä ei ole juuri oikeaan aikaan älynnyt lumia katolta lapioida, on se vakuutusyhtiön näkökulmasta oma syy. Jos hallin katto romahtaa lumen painosta, se on odotettavissa oleva asia, haloo! Eikös yhtä odotettavissa ole se, että kun lähdet autolla tien päälle, voi tulla kolari. Sitä varten on vakuutus. Vakuutus otetaan vahinkoa varten, mutta oikeasti vakuutusyhtiöt ovat olemassa selityksiä varten. Niiden tehtävä on ensin selittää, miksi kaikki täytyy vakuuttaa ja sitten selittää, miksi juuri tietystä asiasta korvausta ei voida maksaa. No, ehkä joskus pieniä poikkeuksiakin on.

Rautalampilaisen huonekaluvalmistaja Sepon Kalusteen tuotantotilojen katto romahti lumen painosta. Aineelliset vahingot ovat sadantuhannen luokkaa ja jos tämä jää yrittäjän maksettavaksi, tuntuu se vähintäänkin kohtuuttomalta. Tehtaan kokoonpanon ja ompelimon tuotanto on seisahtunut. Mitä se tulee yritykselle maksamaan? Pilalle meni myös uusi valokuvausstudio sekä siellä koneella olleet kuvat. Onni onnettomuudessa ettei ihmisille käynyt kuinkaan.

Mutta mitä kaikkea tämä tarkoittaa yksittäisen yrittäjän kannalta? Mikä työmäärä ja puurtaminen ja korjaaminen kaikessa on. Yrityksen toimitusjohtaja oli “lumiräjähdyksen” aikaan myymälässään ja luuli maailmanlopun tulevan. Voin vaan kuvitella kuinka raskas henkinen prosessi tämä yrittäjäperheelle on. Onnettomuudet ovat pelottavia. Toivottavasti yritys saa sille kuuluvat korvaukset.

Vastaa