Blogit

Salla tuli käymään

on

Ihana päivä. Sataa vettä ja on harmaata, mutta Salla tuli käymään. Olen kuullut sanottavan, että yhteistyö on työnteon vaikein muoto. Kokeillaanpas nyt sitten tässä yhdessä kirjoitettua pääpalstaa. Salla Gummerus on Trigendan, dialogityökalun keksijä, hän tuli Äänekoskelta tänään meille, ja kun saadaan tämä lehti painoon, ryhdymme trigendoimaan yritykselleni uutta strategiaa. Seuraavasta kappaleesta alkaen saatte lukea Sallan ajatuksia.

Ihmiset kaipaavat ihmisiä. Ihmiset kaipaavat sitä, että joku pysähtyy hänen ja hänen asiansa äärelle. Meillä kaikilla on huutava tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja huomatuiksi. Meidän kaikkien tulisi saada kuulla, kuinka kauniita ja komeita olemme. Miten paljon osaamme ja miten monessa asiassa loistamme. Kuka tänään huomaisi sinut?

Olen hypännyt pari vuotta sitten suuren ja pitkän loikan sosiaalialalta yrittäjän elämään. Luulin, että uudenlainen työnkuvani vaatisi minua muuttumaan erilaiseksi. Kuinka väärässä olinkaan! Saankin edelleen tehdä mitä merkityksellisintä työtä. Kohtaan ihmisiä, käyn kehittämämme menetelmän avulla mitä hienoimpia keskusteluja  ja saan olla mukana tekemässä muutoksia. Joskus muutokset koskevat ihmisten elämää, omia tavoitteita, joskus taas kehitämme kokonaista yritystä tai yhteisöä.

Olen saanut viimeisen parin aikana kuulla muutaman sadan ihmisen tärkeimpiä ajatuksia. Mistä ihmiset puhuvat? Työelämän keskusteluissa monet puhuvat kiireestä. Silloin mietimme mikä oikeasti on merkityksellistä ja tärkeää. Usein puhutaan johtamisesta, puhumisen tarpeesta tai luottamuksesta. Kehittämisen keskusteluissa usein mietitään, ovatko kaikkien taidot käytössä ja meneekö aikaa joutavaan? Onko jotain osa-alueita, mitä kenties kannattaisi teettää muilla. Mikä on perustehtävä?

Jos tarkastellaan koko elämän ilmiöitä, niin keskeisinä puheenaiheina nousevat esiin itsetunto, ihmissuhteet ja omat valinnat.  Nuorten keskusteluissa olen huomannut, että usein mietitään arvostusta, pidetäänkö minusta? Entä jos en osaa jotain? Mitä muut minusta ajattelevat? Joskus puhutaan tunteista. Osana tunnetaitoja tunnistamme tunteita, mietimme mistä ne nousevat, mihin liittyvät. Haluaisinko kenties tuntea toisin? Lapset ja nuoret etenkin kaipaavat tukea tunnetaitoihin. Siltikin kokemukseni on, että lapset ovat uskomattoman viisaita.  

Vaikka kaipaamme joskus rauhallisia hetkiä, ulkopuolisuuden tai yksinäisyyden tunnetta ei kaipaa meistä kukaan.  Ihmiset kaipaavat ihmisiä, kohtaamisia ja yhteisöjä. Rakkautta.

Kenet sinä voisit tänään huomata? Ketä sinä voisit kuunnella tai auttaa?

Kiitos, Salla kun autoit, tämä kelpaa julkaista. Ihanaa syksyä ja joulun odotusta kaikille!

Vastaa