Ajatuksia arjesta

100-vuotias kotimaa

on

Suomalaiset tuntevat kohtalaisen tarkasti itsenäisen Suomen käänteet ja tapahtumat. Olemme onnistuneet kertomaan ja tarinoiden avulla jakamaan perintöämme vaikeistakin ajoista jälkipolvillemme. Olemmehan sen jo laulun sanoinkin luvanneet ”kertokaa lapsen lapsille lauluin, himmetä ei muistot koskaan saa.”

Suomalainen sisu on syntynyt vaikeuksien kautta onnistumiseen –kaltaisten tapahtumien kautta. Sisukas pieni kansa on joutunut taistelemaan olemassa olonsa puolesta suurta ja mahtavaa naapurimaatamme vastaan. Itsenäisyyden alussa kansakuntamme jakautui kahtia ja suomalaiset ajautuivat sisällissotaan. Sisua ja voimakasta tahtotilaa tarvittiin, jotta sodan rikki repimä katkera kansa pystyi jälleen rakentamaan ja kehittämään yhdessä kotimaata.

Sataan vuoteen mahtuu paljon erilaisia aikoja. Menneisyys on muovannut suomalaisista sellaisen kansan kuin me nyt olemme. Psykologiasta tunnetuissa persoonallisuustesteissä on tunnistettavissa suomalaisia piirteitä. Suomalaiset omaavat läntisempien maiden asukkaita enemmän nöyryyttä, vakautta ja tunnollisuutta, kun tarkastellaan kansakuntaa kokonaisuudessaan. Amerikkalaiset siskot ja veljet ovat meitä huomattavasti spontaanisempia ja innostuneempia. Nöyryys ja tunnollisuus muiden piirteiden mukana ovat niitä persoonallisuutemme hyveitä, joiden avulla kansakuntamme on noussut menestykseen. Näiden piirteiden takana piilee kova työntekemisen meininki, ahkeruus ja sisu.

Tässä ajassa, meidän satavuotiaan äiti maan helmassa elävien, on syytä muistaa, että meidänkin on luvattava muistojen säilyttäminen. Pienenä kansana meillä ei ole vara menettää yhtäkään kansalaistamme sille tietämättömyydelle ja saamattomuudelle, joka valitettavasti meitä koko ajan nurkan takana väijyy.

Hyvinvointiyhteiskuntamme säilyy vain, mikäli meistä jokainen on valmis tekemään sen edestä työtä. Olemme suomalaisina sen velkaa isänmaallemme ja niille miehille, naisille ja perheille, jotka ovat olleet aikanaan valmiita laittamaan kansan edun oman edun edelle. Tätä päättäväisyyttä ja tahtotilaa tarvitsemme tänäkin päivänä. Tarvitsemme sitä enemmän kuin ymmärrämmekään. Pienenä kansana voimme olla yhdessä ketteriä ja luovia. Ja onhan meillä moni asia maailman parhaiten, niiden päälle ja jatkoksi on hyvä rakentaa uusia maailman parhaita asioita. Kaikki on kiinni asenteesta ja tahdosta! Kertokaa jälkeläisillenne tarinoita menneistä ajoista, niistä on paljonkin opittavaa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Vastaa