Blogit

Väkevä elämä

on

Joni Jaakkola on kirjoittanut opaskirjan, jonka tarkoituksena on herätellä miettimään elämän suuntaa. Moni tekee parannusta uudenvuoden lupauksena ja päätyy parissa kuukaudessa takaisin vanhaan tyyliinsä. Tämä kirja on ehkäpä sopivin keski-ikäistyville miehille, jotka kokevat tarvitsevansa muutosta, mutta tähänastiset yritykset eivät ole olleet menestystarinoita. Tunnen kuuluvani kohderyhmään.

Kirjan mottona on ”viisaampi mieli, vahvempi keho”. Jaakkolan teesinä on, että parempi elämä edellyttää parempaa ajattelua. Muutos lähtee pään sisältä ja arvojen päivittämisestä. Pakettiin tulee kuulua myös riittävästi liikuntaa ja terveellistä ravintoa unohtamatta tärkeitä ihmisiä ja työtä. Tavoitteena on rakentaa itselle hyvää tekevä väkevä elämä.

Väkevä elämä tarkoittaa tässä sitä, että ”siinä on pitoisuutta ja makua vähintäänkin sen verran, että leukaperissä tuntuu ja matka jää mieleen”. Jaakkolan mukaan Keith J. Cunninghamin elämänfilosofian tiivistys osuu ytimeen. Cunninghamin mukaan elämä kannattaa elää niin, että jos elinaikaa olisi jäljellä vain yhden ajatuksen verran, niin toteaisit: ” Huh, huh, kylläpä oli hieno reissu”.

Jaakkola ei saarnaa tietynlaisen paremman elämän puolesta, vaan pikemminkin korostaa elämän omannäköisyyttä. Hän elävöittää kerrontaa miestenmaailman ja urheilun piiristä olevilla kielikuvilla. Sen vuoksi tyyli sopii ehkä hieman paremmin mies- kuin naislukijoille. Sisältöä ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain miehille.

Kirjassa lainataan tunnettuja sparraajia, kuten Esa Saarista ja Jari Sarasvuota, joiden koulutuksiin Jaakkola on osallistunut. Käytetty kirjallisuus on puhututtanut Jaakkolaa itseään eli kirja ei ole mikään systemaattinen katsaus aiheeseen liittyvään tutkimukseen. Kokemus valmennuksesta ja hyvinvointialan yrittäjyydestä on tuonut näkemystä siihen, mitä tarvitaan onnistuneen elämäntapamuutoksen tekemisessä. Kirja on Jaakkolan näkemys matkaeväistä, joilla elämään saadaan merkityksellisyyttä ja hyvinvointia.

Onnistunut elämäntapamuutos on monen tekijän summa. Jaakkola lainaa Knosterin muutoskaaviota. Sen mukaan onnistunut muutos edellyttää kuuden tekijän onnistumista. Nämä tekijät ovat seuraavat ja suluissa on seuraamus, jos tekijä on poissa ja muut ovat voimassa: Visio (hämmennys), yhteisymmärrys (sabotaasi), taidot (ahdistus), palkkio (vastustus), resurssit (turhautuminen), toimintasuunnitelma (oravanpyörä).

Jaakkolan tulokulma väkevään elämään on kokonaisvaltainen. Muutoksen eteen tulee tehdä työtä pitkäjänteisesti. Hyvinvointia rakentavat tavoiksi juurtuneet tekemiset. Niille tulee asettaa tärkeysjärjestys, jota tulee voida tarkistaa joustavasti tilanteen muuttuessa.

Pysyvä muutos vie aikaa. Sen vuoksi kannattaa aloittaa pienestä. Jaakkolan ohjeen mukaan onnistumisen todennäköisyys tulee olla 9, kun asteikko on 1-10. Jos tekee pitkäjänteisesti oikeita asioita, niin muutos nykyhetkeen verrattuna on jokseenkin varmaa. Jaakkolan mielestä tekemisen tulee olla suunnitelmallista etenemistä visiota kohti. Elämässä sattuu ja tapahtuu asioita, jotka vaikuttavat tekemisen laatuun. Siksi on tavallista, että tulee muutoksia suunnitelmiin. Silloinkin voi valita ja tehdä jotain, joka edistää hyvinvointia.

Jaakkola, J. 2017. Väkevä elämä. Viisaampi mieli, vahvempi keho. Tammi.

Vastaa