Blogit

Maaseutu elää meistä

on

Hyvät asiat hämärtyvät, kun ne ovat aina lähellä. On niin itsestään selvää, että koiran voi päästää aamulla oven raosta pihalle pissalle, eikä tarvitse lähteä kakkapussin kanssa erillistä lenkkiä aamutuimaan tekemään. Järvimaisemaan ei kenelläkään sisäsavolaisella tai nilakkalaisella ole pitkä matka.

Kuukauden kyläläisemme kyllästyi kaupungin ääniin ja ikkunasta näkyvään kattomaisemaan ja kerrostaloröykkiöihin, muutti maalle ja on onnellinen.

Lukuisat tutkimukset lupaavat jopa verenpaineen laskevan, kun menee metsää ihmettelemään kymmeneksi minuutiksi. Seuraava lainaus on Ylen nettiuutisista 5.4.2017.

“Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtelan ja hänen kollegojensa tutkimukset puolestaan viittaavat siihen, että luontokosketuksen väheneminen on monien sairauksien lisääntymisen taustalla. Nopea kaupungistuminen on voinut köyhdyttää ihmisten mikrobistoa. Tämä on Haahtelan mukaan yhteydessä allergioiden, astman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa Alzheimerin taudin lisääntymiseen. Ihmisen puolustusjärjestelmä voi tuottaa tulehdusreaktioita väärissä tilanteissa.”

Mitähän tähän sanoisi toimittajanateevestätunnettu, epäilevä tuomasenpuska (mielestäni tämä jurisija ei ansaitse nimeään oikein kirjoitettavan maalaislehteen), jonka mielestä on järjetöntä asuttaa maaseutua ja kaupunkilaiset joutuvat maksamaan meidän kalliin maalaiselämämme?

Forest&medicine-tutkimus kertoo, että yhtenäisen, pääasiassa luonnon ääniä sisältävän luonnonmetsän terveysvaikutukset ovat parempia kuin rakennetun viheralueen tai puiston. Kymmenen minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja tasoittaa pulssia. Kaksikymmentä minuuttia metsässä kohottaa mielialaa. Tunti metsässä parantaa tarkkaavaisuutta ja kaksi tuntia metsässä parantaa elimistön puolustuskykyä.

Kyllä se enpuskakin tänne vielä muuttaa, kun saadaan hänet ensin tarpeeksi pitkäksi aikaa luonnon helmaan.

Lehtemme levikkialueen kuuden kunnan alueella toimii noin 1600 yritystä. Nämä yritykset luovat ison osan alueemme työpaikoista ja niiden maksamilla verorahoilla myös osa kuntien palveluista järjestetään. Maaseudulla asuminen on mahdollista vain, kun käytämme oman alueemme palveluja ja ostamme evästä ja tavaraa omien kylien kaupoista.

Viime viikonloppuna palkittiin seutumme vuoden yrittäjät. Onnea kauppias Veli-Matti Kokko Suonenjoki! Onnea Sami Lehmonen, Koneurakointi Sami Lehmonen Oy, Rautalampi! Onnea Pietari Puranen, Pietarin Kala Oy, Tervo! Onnea Erkki ja Tiina Korhonen, Vesannon Siemen, Vesanto! Onnea Pekka Heinonen, Autoyhtymä Heinonen Oy, Pielavesi!

Vastaa