Keitele

Hetki lumoaa

on

Maatila eläimineen tarjoaa hetkiä, jolloin voi lumoutua ja voimaantua.

Viime syksynä toistakymmentä kehitysvammaista oli viettämässä virkistyspäivää Jokinotkon karjatilalla. Eräällä heistä oli pahoja pakkoliikkeitä. Hänet saatiin kuitenkin ohjattua ponin luo. ”Kun mies saatiin silittämään ponin kaulaa, kaikki ne pakkoliikkeet ja reuhtominen loppuivat”, Jenni Lemettinen muistaa ihmetelleensä.

Ponin lämpö ja pehmeys lumosi miehen. Ja kokemus Lemettisen. ”Tämä työ on mielekästä. Tässä näkee nopeasti vaikutuksia.”

Maatilan arkiaskareista on jo vieraannuttu

Vaikka Lemettinen vasta näinä päivinä valmistuu eläinvälitteisen toiminnan luonto-ohjaajaksi, hän on jo ehtinyt järjestää miehensä Jyri Lemettisen kanssa omistamallaan maatilalla virkistyspäiviä erityisryhmille, vanhuksille ja lapsille. Osa päivistä on ollut hänen puolitoista vuotta kestäneiden opintojensa näyttöjä. Tällä hetkellä tilalla on vetämässä hakemus, jotta se saisi Green Care -luontovoimamerkin ja voisi virallisesti järjestää eläinvälitteistä Green Care -toimintaa.

Toiminnassa on kyse perusasioista. ”Green Care ei ole monimutkaista. Monelle ne ovat varmaan itsestäänselviä asioita, mutta niistä on alettu nopeasti vieraantua.”

”Yleensä me kierretään katsomassa eläimiä laitumella. Voidaan myös rapsutella, ruokkia ja hoitaa eläimiä. Tehdään arkisia maatilan askareita”, Lemettinen kertoo tavoitteellisesta ohjelmasta, jonka hän muokkaa kulloisenkin ryhmän mukaan.

Aasi kuuntelee tuntitolkulla rapsutusta

Tilan sonniaitaukseen ei ole asiaa, mutta lähes sadan lampaan kanssa voi tehdä lähempääkin tuttavuutta. ”Lampaat ovat tässä työssä hyviä. Ne ovat pieniä, joten harvoin pääsee syntymään vaaratilanteita.”

Myös aasiin on turvallista tutustua. ”Aasilla ei ole samanlaista pakoreaktiota kuin hevosella, vaan se jähmettyy paikoilleen.”

Tilan kaksivuotias Rudolf-aasi onkin suosittu rapsuttelukaveri. ”Jos joku haluaa aasia rapsuttaa, niin se kyllä seisoo tuntikausia paikallaan”, Lemettinen nauraa.

Jokinotkon tilalla voi tehdä tuttavuutta myös ponin, suomenhevosten, kyyttölehmien, possujen, kanojen, kissojen ja pupujen kanssa, tai ainakin voi seurata niiden elämää. Jo se, että saa olla eläinten lähellä, saattaa voimaannuttaa. ”Tulee itsensä voittamisen tunne, kun rohkaistuu rapsuttamaan ja ruokkimaan eläintä.”

Eläimet saattavat myös motivoida omatoimisuuteen. Lemettinen kertoo rekiajelusta, jonka hänen opiskelutoverit olivat järjestäneet vanhainkodilla. Kun eräs iäkäs mies oli nähnyt hevosen, hän oli kysynyt, voisiko hän valjastaa sen. Länkivaljastus oli kuulemma onnistunut saman tien vanhasta muistista. Voi sitä hyvänolontunnetta ja muistojen tulvaa, joka oli heijastunut miehen kasvoilta.

Karvaisen kaverin seura tekee hyvää lähes kenelle tahansa. ”Aika katoaa. Ajatus pysyy hetkessä, ei eletä koko aikaa menneisyydessä tai tulevassa”, Lemettinen tietää ja mainitsee, että virkistyspäivä sopii hyvin myös TYKY-porukoille.

Lääkärin reseptillä maatilatyöhön

Jenni Lemettinen on niin innoissaan eläinvälitteisestä Green Care -toiminnasta, että hän aikoo jatkaa opintoja. Hän onkin pyrkinyt kolmivuotiseen sosionomi-koulutukseen. Lemettisen valmistuttua tila voisi saada luontovoima-merkin lisäksi luontohoiva-merkin. Silloin heillä olisi pätevyys ottaa asiakkaita vastaan ilman ohjaajia. Tällä hetkellä tila voi siis tarjota virkistyspalveluja, mutta esimerkiksi mielenterveyskuntoutujan mukana tulee olla oma ohjaaja.

Lemettisten toiveissa on, että Jokinotkon karjatila olisi joskus hoivamaatila. Sellaiset ovat yleisiä Euroopassa. ”Briteissä on satoja hoivamaatiloja. Siellä lääkäri voi kirjoittaa reseptin, jolla voi mennä kuntoutumaan maatilatyöhön.”

Green Care -toiminnan lisäksi Jokinotkon karjatila jatkaa nautojen ja lampaiden kasvattamista. Luomulihaa myydään sekä suoraan tilalta että netin kautta.

Parina kesänä isäntäpari pyöritti tilapuodin yhteydessä myös kahvilaa, mutta on nyt siitä luopunut voidakseen palvella paremmin ryhmiä. Kuitenkin vähintään pari kertaa kesässä, kesäriehassa ja elonkorjuujuhlassa, Lemettiset avaavat kahvilan jälleen kaikelle kansalle, pistävät makkaragrillin kuumaksi ja paistavat myös tilan omia böndeburgereita.

Recommended for you

Vastaa