Lehdestä

Työ on paras kouluttaja

on

SPT-Asennus Oy on peltifirma, joka aiemmin tunnettiin nimellä Suonenjoen Peltityö.

Karttulasta kotoisin oleva, nuori autopuolen koulutuksen käynyt miehen alku, muutti aikoinaan työn perästä Tampereelle. Työ löytyi ilmastointi- ja peltialalta. Siellä oli tarkoitus jatkaakin, mutta kyseinen yritys kaatui ja työntekijät jäivät työttömiksi.  Niin olisi jäänyt Jussi Antikainenkin, mutta hän päätti toisin. Jussi päätti muuttaa vaimonsa kera vaimon entiseen kotipitäjään Suonenjoelle ja työllistyä.

Työtä löytyikin paikallisesta peltifirmasta, jossa työskenteli myös Matti Karppinen. Hetken samassa paikassa työskenneltyään ja tutustuttuaan toisiinsa Jussi ja Matti päättivät perustaa oman firman. Niin syntyi Suonenjoen Peltityö vuonna 1979. ”Aina tuota pärjättiin, välillä paremmin, välillä heikommin, mutta pärjättiin. Saatiin työtä itselle ja muille sekä palkat maksettua,” toteaa Jussi. ”Välillä meillä oli 14-15 työntekijääkin.”

Suonenjoen Peltityöstä tuli myöhemmin Jussi Antikaisen oma yritys SPT-Asennus Oy. Tällä hetkellä töissä on neljä työntekijää Jussin itsensä lisäksi. Heistä osa on ollut jo 15-30 vuotta töissä. ”Hyviä ja taitavia tekijöitä ovat olleetkin. Heidän kanssaan on hyvä tehdä tiiminä töitä. Tosin, liian harvoin heitä tulee ehkä kiitettyä, mutta käydään me välillä porukalla esimerkiksi viettämässä talviurheilupäiviä.”

SPT-Asennus Oy:n työt ovat Antikaisen mukaan rakennusten liitännäiselinkeinoa, jossa tarvitaan paljon käden taitoja ja työ on paras kouluttaja teoriaoppien lisäksi, tietää Jussi. Nuoria motivoi aivan eritavalla lisäopit oikeissa töissä kuin ”harjoitussaleissa” tehdyt työt. Tärkeää olisi, että alaa opiskelevat pääsisivät harjoittelemaan taitojaan oikeisiin töihin, jotta saataisiin hyviä tekijöitä jatkamaan näitä töitä. Jatkajaa yritykselleen toivoo myös Jussi, sillä hän pääsi virallisesti eläkkeelle jo viime vuonna.

SPT-Asennus Oy:llä tehdään isojen ja pienten rakennusten pelti- ja ilmastointitöitä sekä ilmastointikanavien puhdistuksia ja desinfiointeja. On pienempiä ja isompia hommia, peltikatoista uunin pelteihin, kaikki yhtä tärkeitä. Tärkeää on myös tehdä työnsä huolella ja vastuullisesti. Siinä paikallisten yrittäjien on onnistuttava jos meinaa pärjätä, tietää Jussi, jo 38 vuotta Suonenjoella olleena. Paikallisuus on myös asiakkaille hyvä, sillä takuut ja huollot on varmemmin saatavilla tutulta yrittäjältä. Yrittäjän kannalta parasta tässä työssä on tyytyväiset asiakkaat. ”Töistä on mukava lähteä ajelemaan kotiin, kun on nähnyt asiakkaiden tyytyväiset ilmeet. Kaikkea ei voi aina mitata rahassa ja kaikki tulos ei näy aina omalla tilillä.”  

Hieman huolissaan Jussi on tämän päivän työnteosta isoissa firmoissa, joissa monessa taitaa olla fraasi ”tulos tai ulos” kovassa käytössä. Tämä näkyy eri tuotteiden ja palveluiden agressiivisena markkinointina myös rakennusalalla. Kuluttajille yritetään myydä vängällä tuotteita, joita ei ehkä tarvitakaan, mikäli asiaa harkittaisiin huolella. Etenkin iäkkäiden ihmisten ja heidän omaistensa tulisi harkita tarkkaan mitkä remontit todella kannattaa tehdä ja mitkä jättää tekemättä. Neuvoja kannattaa kysyä tuotemyyjien lisäksi vaikka kuntien rakennuspuolelta tai tutuilta rakennusfirmoilta.

Tulevaisuuden, kuten nykyisyydenkin onnistujat ovat Jussin mielestä vastuullisia ja ahkeria tekijöitä. Helppoa se ei ole, sillä nykypäivän trendit kaikkine kilpailutuksineen ja sertifiointineen ajavat pieniä yrityksiä ahtaalle. Verkottuminen ja yhdessä tekeminen vie eteenpäin pienyrityksiä.

Vapaa-aikana Jussi on vankkumaton autourheilija. Hän on ollut Suonenjoen urheiluautoilijoissa jo yli 35 vuotta. Hänen alaansa on erilaisten kisatapahtumien järjestäminen. Viimeisimpänä hän oli EK-päällikkönä Revontuli-rallissa. Autourheilun lisäksi aika kuluu mukavasti lasketellen ja hiihtäen.

Recommended for you

Vastaa