Lehdestä

Rautalammin apteekki 150 vuotta

on

”Rautalammilta 2 p. Maalisk. Tännekkin saatiin se kauan ikävöity laitos, nimittäin apteekki, joka on vasta muutamia viikkoja ollut toimessaan. Tämä on nyt jokaiselta suosittu laitos, etenkin tällaisina aikoina, kun taudit, kivulloisuus ja kuolema keskenänsä taistelevat, joiden estämiseksi saadaan nyt rohtoja omalta kirkolta.” (Tapio n:o 5, 1867)

Maaliskuussa tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun sanomalehti Tapio uutisoi, että rautalampilaiset alkoivat ”saada rohtoja omalta kirkolta”. Uutisesta päätellen elettiin vaikeita aikoja ja apteekkia oli odotettu kylälle jo pitkään.

Rautalammin ensimmäiset apteekkarin oikeudet epävirallisen tiedon mukaan olisi ilmeisesti saanut apteekkari Salow Aleksander K ja apteekki olisi avattu 20.2.1867. Rautalammin museon kulttuuripolun tiedoissa ensimmäinen apteekkari on ollut Johan Jäderholm. Hän perusti ensimmäisen apteekin vuonna 1867 Äijäveden rannalle Niemelän torppaan, joka oli yksi kuudesta Isonpappilan torpista.

Niemelän apteekkia ympäröi rehevä ja hyvin hoidettu puutarha. Tuohon aikaan lääkekasveja kerättiin luonnosta ja viljeltiin itse. Lääkkeet myös valmistettiin apteekissa lääkärin määräämien ohjeiden mukaan. Perusraaka-aineet säilytettiin hyllyissä lasisissa purkeissa, joista tarvittavat aineet punnittiin sopiviin annoksiin reseptien mukaisesti. Nykyisen ajattelun mukaan todella aikaa vievää puuhaa.

Tämän päivän apteekissa asiointi vie vain hetken. Kaikki toiminnot tapahtuvat sähköisesti ja koneilla. Lääkärin määräykset tulevat verkon kautta ja robotti kerää tarvittavat tuotteet varastosta yhteen. Kaikki tuotteet ovat teollisesti valmistettuja ja valmiiksi pakattuja. Koneet helpottavat työtä, säästävät aikaa ja rahaa sekä lisäävät turvallisuutta. Koneissa on esimerkiksi ohjelma, joka valvoo tuotteiden yhteensopivuutta ja hälyttää tarvittaessa.

Apteekissa tehdään käsin enää noin 10-20 tuotetta vuodessa. Nämä ovat erityistapauksia, joissa tarvitaan standardista poikkeava määrä jotain, esimerkiksi hyvin pienille lapsille. Kovin monessa uudessa apteekissa ei enää edes ole tarvittavia tiloja, joissa voi tehdä aseptisia tuotteita, kertoo Rautalammin apteekkari Pasi Raatikainen.

Työ apteekissa on asiakkaiden ohjausta ja neuvontaa. Rautalammilla asiakastyössä on tällä hetkellä Pasin lisäksi proviisori, neljä farmaseuttia ja kaksi teknistä työntekijää. Usein on myös harjoittelijoita, joista osa on varannut paikan harjoitteluun jo 1-1 ½ vuotta aiemmin. Työ Pasin mielestä apteekissa on ”sopivan hybridiä”,  eli sopivasti yhdistettynä asiakaspalvelua, kemiaa ja tekniikkaa.

Tulevaisuudessa työ tulee olemaan apteekeissa varmaan pitkälti sitä mitä nykyisinkin. Tosin tämä SOTE-uudistus voi tuoda mukanaan vielä uutta. Joillakin tahoilla muualla Suomessa on mietitty esimerkiksi terveyspisteiden perustamisesta apteekkien yhteyteen. Niissä voitaisiin esimerkiksi tehdä perusmittauksia ja vaikka rokotuksia. Tämä vaatii vielä selvittelyjä ja toteutuakseen myös resursseja sekä lisää tehtäviin koulutettua väkeä, pohtii Raatikainen.

Lähitulevaisuudessa Rautalammin apteekissa kuitenkin ollaan ennallaan ja viikolla kahdeksan juhlitaan 150-vuotista taivalta.  

Recommended for you

Vastaa