Lehdestä

Petteri Ristikangas Tervoa kehittämässä

on

Kunnanjohtaja määrittelee yhdeksi tehtäväkseen hyvän hengen ylläpitämisen. Kunnan kehittäminen ei nimittäin ole yhden miehen show. Parhaimmillaan siinä ovat mukana kaikki kuntalaiset.

Petteri Ristikankaan työhuone poikkeaa tyypillisestä kunnanjohtajan huoneesta. Siellä on toki työpöytä, tietokone, paperipinot, mappihyllyt ja neuvottelupöytä, mutta että keinutuolikin.

”Puhun paljon päivittäin puhelimessa ja silloin istun kiikkutuolissa. Olen joskus ottanut siinä pienet tirsatkin ennen illan kunnanhallitusta”, Petteri valottaa pitkäjalkaisen roolia.

Myös tutut asiakkaat ja kunnan työntekijät saattavat kiepsahtaa kiikkustuoliin istumaan. Siinä keinuessa mieli rauhoittuu ja aikansa rupateltuaan maailmakin alkaa näyttää taas hieman valoisammalta. Muiden kuunteleminen rikastuttaa Petterin työpäivää ja tuo hänelle eväitä kunnan kehittämiseen.

”Meillä on täällä jokaisen viranhaltijan ovet auki. Kuka tahansa on tervetullut juttelemaan.”

Isot kuviot haltuun

Välillä kunnanjohtajan työpäivät ovat niin lennokkaita, että siinä keinutuolikin jää virattomaksi. Esimerkiksi haastatteluviikolla Petteri on osallistunut pariinkin tilaisuuteen Kuopiossa, istunut kunnanhallituksen kokouksen, muutaman yhtiökokouksen, Skype-palaverin ja useita pienempiä neuvotteluja. Aiheet ovat vaihdelleet käsittäen muun muassa sote-valmistelua, ICT-projektia, kunnan taloutta, kotisivu-uudistusta, messujen somemarkkinointia, järjestöjen uusia tapahtumia, virtuaalikirjastoa ja veteraaniasioita.

Viranhaltija on lisäksi ehtinyt tehdä esityksiä, hyväksyä laskuja, kirjoittaa päätöksiä ja käydä läpi päivittäin tulevat 25–50 sähköpostia. ”Mihinkään pieniin pilkunviilauksiin ei ole aikaa. On tiedettävä, miten isot kuviot menee, pystyttävä vastaamaan nopeasti ja pidettävä yllä hyvää henkeä”, Petteri listaa työnsä vaatimuksia.

Petteri ammentaa yrittäjätaustastaan

Tultuaan valituksi Tervon kunnanjohtajaksi kuusi vuotta sitten Petteri on halunnut viedä työtään ja koko kunnan toimintaa yhä yrittäjämäisempään suuntaan. Kunnassa on muun muassa luovuttu kankeasta johtoryhmätyöskentelystä ja alettu jopa päivittäin sopia asioista sektorikohtaisesti.

”Kuntakin voi toimia kuin yritys joiltain osin. Se voi olla ketterä, reagoida nopeasti ja sillä voi olla muutosherkkyyttä”, Petteri toteaa. Hän on omaksunut yrittäjämäistä asennetta muun muassa leipomoa Kuopiossa pyörittäneiltä vanhemmiltaan sekä ohjatessaan muutaman yrityksen toimintaa.

Maakuntauudistuksen myötä juuri reagointikykyä ja muutosherkkyyttä tullaan tarvitsemaan. ”Tulevaisuudessa resurssit pienenevät. Yritysmaailman termein liikevaihdosta putoaa pois kuusikymmentä prosenttia. Neljälläkymmenellä pitää pärjätä.” Petteri kertoo, että Tervossa aiotaan vastata taloudelliseen haasteeseen pitämällä kuntatalous ylijäämäisenä, ottamalla velkarahaa vain sellaisiin investointeihin, jotka ovat tuottavia ja yhtiöittämällä toimintoja.

Tervo-henki Petterille tärkeää

Nopea reagointi ei kuitenkaan tarkoita tuuliajolla kieppumista, vaan on uskottava myös pitkäkestoiseen tekemiseen. ”Tervon vahvuus on se, että aina on tehty suunnitelma, uskottu siihen ja satsattu siihen.” ”Kun toimintasuunnitelma on tehty pidemmälle tähtäimelle, on vain piristävää, jos sen sisällä käydään kriittistä keskustelua. Mutta sitten menee hakoteille, jos kyseenalaistetaan tehtyä päätöstä. Yhdessä tehdään, yhdessä onnistutaan tai epäonnistutaan.” Niin sanottu Tervo-henki kantaa parhaimmillaan yli puoluerajojen, mitä Petteri pitääkin pienen kunnan elinehtona.

Kunnan tekemiselle seuraavaksi suuntaa näyttävä, iso päätös on Koti rannalla -messut. ”Se on Tervon suurin projekti koskaan.” Loma- ja vakituisen asumisen messut järjestetään Koskiveden rannalla kesällä 2019. Niissä keskitytään modernin, ekologisen asumisen ratkaisuihin. Samalla kehitetään muun muassa yritysten kanssa lähialueen outdoor-harrastusmahdollisuuksia, liittyivätpä ne sitten kalastukseen, veneilyyn, retkeilyyn tai vaikka pärinä-hurina -aktiviteetteihin. Messuille on syynsä. ”Nykyään ei riitä, että kunnan kotisivuille laitetaan, että meillä on nyt kaksikymmentä tonttia myytävänä.”

Golfia ja halonhakkuuta

Vaikka työpäivät ovat välillä kiireen tahdittamia, Petterin vauhti ei hidastu vapaa-ajallakaan. ”Avopuolison kanssa yhdessä lenkkeillään ja meillä on myös yhteinen golfharrastus. Talvella hiihdän ja kuntosalistakin olen taas vähän innostunut”, neljä maratonia juossut ja nuorena jalkapalloilulle omistautunut kuntoilija sanoo.

Häntä innostaa myös mökkeily Pihkainmäen maisemissa ja piha-askareet kotona Rautalammilla. ”Sellaisistakin ihmeellisyyksistä tykkään kuin halonhakkuu, ruohonleikkuu ja järkevissä mitoissa lumenluonti.” ”Halkoja hakkaamalla kasa kasvaa ja kun leikkaa ruohoa, niin tulee hiton siistiä jälkeä”, Petteri nauraa ja vertaa työtä sprinttimatkaan kuntatyön ollessa maraton.

Petteri asuu avopuoliso Tiina Louhikallion ja tämän kahden tyttären kanssa. Omiin tyttäriinsä, Vilmaan ja Millaan, hän pitää yhteyttä toistaiseksi Whatsappin ja Skypen välityksellä, sillä heistä vanhempi viettää välivuotta Australiassa työskennellen ja nuorempikin on lähdössä Espanjaan vaihtoon.

Mopoillen kunta kartalle

Petterillä on tapana kesäisin tempaista ja tutustua kyläkuntiin milloin mopolla, veneellä, traktorilla, pyörällä tai sähköautolla liikkuen. Retkipäivästä on tullut perinne, jota osataan jo odottaa. Moni aprikoi, minkä menopelin kunnanjohtaja tulevana kesänä keksii valita ja mihin päin Tervoa hän suuntaa.

Myös Petteri itse nauttii erilaisesta työpäivästä, jolloin on mahdollista tavata kuntalaisia ja kesäasukkaita rennoissa tunnelmissa ja katsella kuntaa hieman eri vinkkelistä kuin kunnantoimistosta käsin. Samalla voi antaa ja saada palautetta. ”Yksi kesäasukas toivoi, että voisiko Tervoon saada frisbeegolfradan. Nyt niitä on kaksi.” Vaikka kunnanjohtajan kesätempaus innostaa aidosti puolin ja toisin, sitä on rakennettu tietoisesti herättämään median mielenkiinto.

Hyväntuulinen tapahtuma onkin saanut mukavasti palstatilaa lehdissä. Mopotempaus huomattiin myös valtakunnallisesti, kun sille myönnettiin vuonna 2013 kunniamaininta kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Kunniakirja komeilee nyt kehystettynä Petterin työhuoneen seinällä. ”En ota kunniaa tuosta itselleni. Tämä on tiimihommaa, ei mikään yhden miehen show”, Petteri toteaa tauluun nyökäten.

Recommended for you

Vastaa