Lehdestä

Kulttuurintuojat palkittiin

on

Ylös, ulos ja kulttuuririentoihin. Tapahtumiin on helppo lähteä, kun niitä järjestetään lähellä. Kulttuuri kylässä -hanke sai innostamisestaan palkinnon.

Mansikka ry palkitsi Kulttuuri kylässä -hankkeen oman alueensa Leader-tekona. ”Hanke on tuonut kulttuuria kaikkien ulottuville. Se on lisännyt tarjontaa ja virkistänyt alueella toimintaa”, kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Pehkonen toteaa.

Palkinnon tammikuun lopulla Kuopissa vastaanottanut projektipäällikkö Milja Markkanen iloitsee tunnustuksesta ja kertoo, että he ovat todellakin saaneet ihmiset liikkeelle. ”Meidän tapahtumissa kävi viime vuonna arviolta kolmetuhatta ihmistä.”

Vesi-iltamien sijaan aurinkopäivämät

Tapahtumia olikin laidasta laitaan. Esimerkiksi kulttuurijoulukalenterista avautui lähes joka joulukuun päivä jokin tilaisuus: välillä askarreltiin marketin aulassa Suonenjoella, toisinaan taas tanssahdeltiin jukeboxin tahdissa Vesannolla tai ihmeteltiin Äyski-tontun seikkailuja Tervossa. Rajallisten joulutrion lauluja saatiin kuulla useammassa kunnassa.

Kesätapahtumista yhteislaulutilaisuudet, joihin yleisö sai pukeutua 60- ja 70-lukujen hengessä, lämmittävät Markkasen mieltä vieläkin. ”Ne alkoivat elää ihan omaa elämää. Ihmiset eivät tulleet sinne vain passiivisesti istumaan, vaan suunnittelivat osallistumistaan ennakolta.”

Myös Täydenkuun vesi-iltamat muistuu hyvin projektipäällikön mieleen, sillä silloin, juuri tilaisuuden alkaessa, iski kunnon ukkoskuuro ja kaatosade. Se pisti koko ohjelman uusiksi. ”Nyt järjestämmekin aurinkopäivämät”, Markkanen paljastaa hymyillen ensi kesän tarjontaa.

Kaksivuotinen Kulttuuri kylässä -hanke kestää vuoden loppuun saakka, joten tapahtumia on siis luvassa.

Mukana suuri joukko paikallisia toimijoita

Sisä-Savon Sävelet ry:n hallinnoima Leader-rahoitteinen hanke toimii Suonenjoen, Rautalammin, Tervon, Vesannon ja Konneveden alueilla. Viiden kunnan lisäksi siinä on mukana kuusitoista yhteistyökumppania, muun muassa kyläyhdistyksiä, järjestöjä ja yrityksiä. Ne osallistuvat hankkeen omarahoitukseen ja saavat vastaavasti tukea kokeellisten tapahtumien järjestämiseen. Näiden lisäksi hanke työllistää projektimuotoisesti viisitoista eri alojen taiteilijaa, joukossa esimerkiksi muusikoita, tanssijoita, kädentaitajia ja lausuntataiteilijoita.

Suuri joukko saa paljon aikaan, mikä onkin Markkasen mielestä antoisaa. ”Päästään kokeilemaan ja kehittämään toimintaa.”

Nyt saatu tunnustus vain innostaa lisää. ”Kyllä tämä vahvistaa tekemistä”, Milja Markkanen hymyilee.

Recommended for you

Vastaa