Lehdestä

Kerkonjoen kyläkoulu remonttiin

on

Rautalammin Kerkonkoskella sijaitsevalle kyläkoululle saadaan peruskorjauksen myötä laajempaa käyttöä, tiloihin tulee päivähoito ja esikoulu ja koulu toimii myös Kylätalona.

Kerkonjoen koulun peruskorjauksen on määrä alkaa tämän vuoden heinä-elokuussa. Rakennustarkastaja Antti Tuppuran mukaan luonnossuunnitelmien kanssa ollaan loppusuoralla ja urakkatarjouspyynnöt on tarkoitus saada urakoitsijoille huhtikuun puoleen väliin mennessä.

Aikataulu on tiukka. Urakkatarjoukset pitäisi saada kesäkuun aikana ja kunnan päätökset valmiiksi ennen kesälomille lähtöä.

“Kerkonjoen koulu on harvinaisen hyvässä kunnossa, vaikka se on Rautalammin vanhin koulurakennus”, toteaa Tuppura. “Kuntokartoitukset, asbestin- ja haitallisten aineiden kartoitukset sekä sisäilmamittaukset on tehty valmiiksi jo etukäteen, sisä-ilmaongelmia rakennuksessa ei ole.”

Koulun remontointiin on budjetoitu 1,5 miljoonaa euroa, josta tavoitearviossa tälle vuodelle on suunniteltu käytettäväksi noin puolet ja ensi vuodelle toinen puoli. Koulun peruskorjauksen on tarkoitus olla valmis loppukesästä 2018 ennen koulujen alkua.

Monikäyttöiset tilat

“Ajatuksena on, että kun Kerkolla syntyy lapsi ja hän menee päivähoitoon, on kyläkoululla ryhmikselle omat tilat ja omat pihat ja leikkialueet. Sitten kun lapsi menee eskariin, hän siirtyy kerrosta ylemmäs ja kun hän aloittaa koulun, siirtyy hän vain sivusuunnassa kouluntiloihin ja tänä aikana hän saa koulun oman keittäjän valmistamaa hyvää ruokaa”, esittelee Antti Tuppura.

Tuppuran mukaan tässä mennään positiivisesti vastavirtaan. Aikana jolloin kyläkouluja enimmäkseen lopetetaan, Rautalammilla koulu kunnostetaan.

“Erityinen kiitos päättäjille ja kunnanjohdolle tällaisesta päätöksestä. Kyläkoulun säilyttäminen, joka toimii myös Kylätalona ja kesäaikaan avaa ovensa matkailijoiden käyttöön, on hieno teko, hehkuttaa Tuppura.”

Suunnitelmien mukaan ensimmäisen kerroksen isot luokat on varustettu suurella väliovella ja se mahdollistaa tilan käyttämisen isompana vaikkapa kylän hirvipeijaisiin. Tämä ehdotus on tullutkin kyläläisiltä, joita on kuultu korjaussuunnitelmien teossa.

“Monessa kohtaa on pyritty ottamaan huomioon se, että saadaan myös kyläläisille käyttökelpoiset ja viihtyisät tilat.”

Luokkatiloista 3-4 tilaa on suunniteltu myös matkailukäyttöön. Opettajien huoneessa on minikeittiö ja tiloja voidaan kesäikana käyttää jopa majoitustiloina matkailijoille.

Oppilaat ja päivähoito väistötiloihin

Oppilailta, päivähoitolapsilta ja heidän vanhemmiltaan kysytään joustavuutta remontin ajaksi. Suunnitelmissa on, että Kerkonjoen koulun oppilaat tulevat ensi syksynä väistötiloihin kirjastolle ja päivähoitolaiset ja eskarilaiset Pentinpellon tiloihin.

“Koululaisten kuljetusasioita on mietitty tarkkaan niin, ettei heille muodostu turhan pitkiä päiviä, mutta joustavuutta perheiltä näissä tilanteissa toivotaan”, tuumii Antti.

Recommended for you

Vastaa