Blogit

Tiedonjanoa ja kiperiä kysymyksiä

on

Paras viime vuonna kuulemani kysymys on Jaakkolan Minnan pikkupojan pähkäily: “Jos aina on kohta, niin milloinka on nyt?”

Lapset uskaltavat kysyä ja kyseenalaistaa, heidän tiedonjanonsa on kyltymätön ja ehkäpä he juuri siksi ovat kiinnostavia ihmisiä. David Gillespien ja Mark Warrenin kirjoittamassa “Kiinnostavan ihmisen käsikirjassa” kehotetaan esittämään kysymyksiä. Heidän mukaansa luovalla ihmisellä on kipinä ja tiedonhaluinen mieli ja luovat tyypit itseään luovina pitävistä tyylittelijöistä erottaa tiedonhalu.

Kirjassa kerrota an neljän superlahjakkaan neron keskustelutilaisuudesta, kun he innostuttuaan muuttuivat pikkupoikien kaltaisiksi, pitivät hauskaa, heittäytyivät leikkimielisiksi ja pursuivat intoa päästä kysymään kysymyksiä maailmasta. Tieteilijät, keksijät ja filosofit herättivät kuivat keskustelunaiheet henkiin. Luovat ihmiset eivät tyydy vain muokkaamaan jo olemassa olevaa ratkaisua vaan kysyvät, “Miksi sen täytyy olla noin?” He kyseenalaistivat kaiken tehtävän perustan, kaikkea ei tarvitse tehdä niin kuin aina on tehty. He kysyvät, “Miksi?”

Kirjasta opin vielä erään mielenkiintoisen asian, jota en aiemmin ole pannut merkille. Korvamme ulkosyrjä on kysymysmerkin muotoinen ja hyvästä syystä niin. Yhtä tärkeää kuin kysymysten kysyminen, on vastauksien kuunteleminen. Ylimielinen, valikoiva, hajamielinen tai jopa keskeyttävä kuunteleminen, kun on niin kiire saada oma tärkeä asia sanottua, ei ole todellista kuuntelemista. Tai kuuntelija tekee puhujalle palveluksen ja täydentää lauseen lopun, aika keljua olla siinä kysyttävänä. Aktiivinen kuunteleminen rakentaa yhteisymmärrystä ja luottamusta. Mutta eihän sitä aina malta.

Yhtälailla kuin eri alojen tieteilijänerot heittäytyivät luoviin ja leikkimielisiin keskusteluihin, voisivat erilaiset yrittäjäpersoonat keskustella enemmän keskenään..

Tiaisen Olli SavoGrowsta virittelee hanketta aivan uudentyyppisestä mikroyrittäjien vertaisverkostosta Oulun yliopiston mallin mukaisesti. Pohjois-Savoon syntyisi neljä 30 yrittäjän verkostoa, jotka kokoontuvat kerran kuukaudessa pohtimaan, ideoimaan ja sparraamaan tavoitteena saada nopeita kokeiluja ja joihin asiantuntijoiden avulla etsitään ratkaisuja. Onnellinen idea!

“Muista, ettei onnellisuus riipu siitä, kuka olet tai mitä omistat. Se riippuu yksinomaan siitä, mitä ajattelet.” (Dale Carnegie)

Vastaa