Blogit

Kuinka meille täällä oikein käy käy käy..

on

Kun rakkautta hukkaan heitetään, sanoo laulun tekijä. Valtaisat muutosten tuulet puhaltavat maassamme ja maailmassa. Eniten kuitenkin maakunta- ja soteuudistusten tuulissa riepotellaan pieniä kuntia, periferioita ja pieniä ihmisiä.

Kun olen jututtanut seutukunnan päämiehiä ja päättäjiä, on rivien välistä luettavissa pelkoa ja epäilystä, jopa kiukkuakin valtakunnan päättäjiä kohtaan, jotka sinänsä hyvissä aikeissaan eivät tunnu ymmärtävän mitä soteuudistus toteutuessaan pienille kunnille tarkoittaa. No, itse asiassa he ymmärtävät sen oikeinkin hyvin, jos tarkoituksena on tyhjentää maaseutu lähipalveluista ja sen myötä myöskin asukkaistaan. Siihenhän tämä saattaa pahimmillaan johtaa.

Toki, olisihan se kustannustehokasta, jos me kaikki asuisimme Helsingissä tai muissa kasvukeskuksissa tai jollakin ihan uudella planeetalla jollakin avaruusaluksella, mistä eräs radiokuunnelma tulevaisuuden virtuaalimaailmasta kertoi.

Muutetaan kaikki pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin. Ei tarvitsisi turhaan kuoppaisia teitä talvella aurata, eihän niitä teitä olisi ollenkaan. Ei tarvittaisi rautateitä, eikä kai oikeastaan moottoriteitäkään ja joutavia kyläkouluja. Eläimetkin nykypäivänä tuottavat vain hiilijalanjälkiä, eivät kavion kopsetta eikä sorkkapolkuja. Haisevatkin. Varsinkin kun lantaa pelloille levitetään. Mihin sen kaiken rahamäärän kanssa joutuisimmekaan, mikä nyt syydetään tänne haja-asutusalueille.

Hyväthän näillä uudistuksilla on tarkoitusperät. Muutos vaan pelottaa. Tervo on edelläkävijä, siellä kunnan henkilöstö osallistuu muutoskoulutukseen. Tervon kunnanjohtaja tosin huudahti “Herra paratkoon, mihin tämä kaikki vielä johtaa, ei ainakaan säästöihin.” Aivan ihanat ja osaavat kunnanjohtajat meillä tällä seudulla on. Kaikki he aidosti tuntuvat haluavan pitää kuntalaisten puolia ja ovat huolissaan edunvalvonnasta ja niistä resursseista, mitä aidosti kunnille jää hoitaa elinvoimaisuutta ja kuntalaisten hyvinvointia, se tehtävähän kunnille jää. Isoimmat pärjäävät parhaiten.

Mutta kukaan ei vielä tiedä miten tässä uudistuksessa tulee käymään. Rohkeimmat uskaltavat sanoa, että maakuntauudistus toteutuu aikataulussa, soteuudistus ehkä asteittain. Keiteleen kunnanjohtaja sanoi mainiosti, ettei ihan sukkana usko koko uudistuksen läpimenoon tavoitellussa ajassa. En minäkään, vaikka en näistä jutuista paljon ymmärräkään.

Mutta jospa mikään ei menekään suunnitelmien mukaan vaan kaikki onnistuukin loistavasti! Siihen haluan uskoa ja siihen, että ihminen edellä mennään näissä ratkaisuissa.

Vastaa