Päätoimittajan palsta

Lepo on kohentumista

on

Tämän lehden kyläläinen, joka on koko elämänsä tehnyt raskasta, fyysistä työtä, sanoo, ettei ihminen niinkään työstä väsy vaan väärin käytetystä vapaa-ajasta.

Jäin tuota ajatusta pohtimaan ja se pitänee paikkansa. Jos on niin kiire ettei ehdi minnekään, tahtoo lepohetket jäädä liian vähälle. Mutta eihän laiskottelua hyvällä katsota. Paitsi jos laiskottelu on ohjattua suoritusta, kuten joogaa, mindfullnessia tai muuten ohjeiden mukaan suoritettua rentoutumista. Eikähän siinäkään mitään vikaa liene. Mutta jos vapaa-aikakin on aina ohjelmoitua ja kiirettä täynnä, milloin sitä sitten ehtii levätä.

Lepää ennen kuin väsyt. Aikuisen ihmisen sydän lyö vähintään 4 000 kertaa tunnissa, 100 000 kertaa vuorokaudessa ja yli 37 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta jokaisen lyönnin välissä se lepää. Mista siis pitää riittävästi taukoja, ennen kuin väsyt.

Henry Ford oli hyvissä voimissa vielä ennen kahdeksattakymmenettä syntymäpäiväänsä. Elinvoimaisuutensa salaisuudeksi hän oli sanonut, ettei seiso koskaan, jos voi istua, eikä istu koskaan, jos voi maata. Lyhyetkin levähdykset ja päivänokoset parantavat tutkitusti työtehoa ja jaksamista.

Lepo on rentoutumista. Levossa ruumis ja mieli rentoutuu. Eräässä tarinassa vanha mies, joka oli toiminut klovnina sirkuksessa oli opastanut lasta, joka oli kaatuessaan satuttanut jalkansa, että loukkaantumisen syy oli se, ettei tämä osannut rentoutua. “Sinun täytyy olla olevinasi kuin hervoton sukka, kuin vanha, rypistynyt sukka, niin voit kaatuilla ja tehdä kuperkeikkoja.”

Jos sukkana oleminen ei onnistu, voit ottaa oppia kissasta. Oletko koskaan nähnyt väsynyttä kissaa, kissaa, jonka hermot olisivat pettäneet tai kissaa, jota vaivaa unettomuus, huolestuminen tai vatsahaava?

Ja jokapäiväiseen jaksamiseen saattaa iloa löytyä vaikkapa Marcus Aureliuksen tuhatkahdeksansataa vuotta sitten kirjoittamasta viisaudesta.

“Pitämällä itsellenne rohkaisevia puheita kaikkina päivän tunteina voitte ohjata itsenne ajattelemaan rohkeuden ja onnellisuuden, voiman ja rauhan ajatuksia. Puhumalla itsellenne asioista, joista teidän tulee olla kiitollinen, voitte täyttää mielenne ajatuksilla, jotka kohoavat laulaen korkealle.”

Vastaa