Kasvua koko elämä

Hamstereita ja hevosia

on

Moni yhteenmuuttuva nuoripari hankkii lemmikikseen koiran tai kissan. Sopii minuun! Vähän myöhemmin perheeseen syntyy esikoinen. Sopii minuun! Esikoinen kasvaa ja lopulta hän alkaa toivoa lemmikkiä. Perheisiin ilmestyy hiiriä, hamstereita, gerbiilejä, marsuja, kaneja, ties mitä. Sopii minuun! Monet tytöt ja jotkut pojatkin innostuvat hevosista. Oma hevonen on monen tytön haave. Meistä tuli hevosen omistajia!

Lemmikkien ympärillä on menestyvää liiketoimintaa. Ne syövät, tarvitsevat paikan olla, ne sairastavat ja tarvitsevat vaikka minkälaista lisävempelettä viihtyäkseen ja näyttääkseen hyvältä. Eläinrakkaus voi tulla rahallisesti kalliiksi ja viedä todella paljon aikaa.

On lemmikeistä hyötyäkin. Tiedetään, että lemmikkien kanssa puuhailu edistää terveyttä ja hyvinvointia. Lemmikkien omistajilla on monipuolisempi bakteerikanta, parempi vastustuskyky, vähemmän stressiä ja se voi edistää oppimista sekä sosiaalisia taitoja. Eläimiä hyödynnetään monenlaisissa tukimuodoissa ja terapioissa (esim. lukukoira, ratsastusterapia).

Vapaa-ajalla olen usein tekemisissä eläinten kanssa. Ilmeisesti stressitasoni olisi huomattavasti korkeampi, jos perheessämme ei olisi eläinharrastusta. Eläinten tuomaa hyötyä juuri minulle on kuitenkin vaikea mitata luotettavasti. Voisin kertoa, että se vie aikaa ja rahaa tietyn summan kuukaudessa. Olisi myös mahdollista laskea, montako kertaa rapsutan koiria tai silitän hevosen otsaa kuukaudessa.

Tiedän, että kuukausiannostukseni on suurehko. Stressini yhteyttä annostukseen voisi arvioida stressihormonini tason vaihtelusta tai jonkin lomakkeen pistemäärästä. Voisin aloittaa olemalla muutaman viikon ilman lemmikkejä, sitten olisi muutama viikko pienehköllä annostuksella ja sitten olisi runsas annostus muutaman viikon. Näin saisin selville, miten annostus ja stressitasoni vaihtelevat samanaikaisesti. Valitettavasti en tiedä, miten kauan lemmikin vaikutus kestää, joten ilman lemmikkejä olevan vaiheen pituus olisi vain arvaus.

En ole mitannut annostusta enkä stressitasoani. En siis tiedä, onko tästä hyötyä minulle vai ei. Faktan kerääminen olisi niin työlästä, ettei siihen kannata ryhtyä.  Uskon kuitenkin, että lemmikkiharrastamisesta on minulle enemmän hyötyä kuin haittaa. Kokemusperäisesti opittu periaatteeni: hanki lapsillesi sen verran lemmikkejä kuin sinä itse vanhempana pystyt hoitamaan.

Vastaa