Ajatuksia arjesta

Mietteitä kesäyössä

on

”Nauti ja elä, kun aikasi on, vuodet niin kiireesti kulkee” – suomalaisen iskelmälaulun sanat iskostuvat mieleni sopukoihin varsinkin näin kesäaikaan. Vuodet kulkevat sitä kiireemmin, mitä enemmän ikää tulee. Aikaisemmin luulin, että itseäni vanhemmat ihmiset vain sanovat niin, mutta täytyy kyllä myöntää, että oikeassa he olivat!

Kesä herättää meidät eloon. Kesäyöt ovat pitkiä ja valoisia. Nukkumaan ei tahdo joutaa. Kesäyön äänet ovat mahtavia. Lintujen pitämä konsertti yö toisensa jälkeen hivelee tajuntaa. Luonnon tuoksu huumaa. Kipakat ulkosaunan löylyt vastan kera rauhoittavat auringon päivettämää hipiää. Elämä kesällä Suomessa on luksusta! Se on luksusta ilman maallista mammonaa. Meillä kaikilla on mahdollisuus nauttia kesäisestä hetkestä, uida puhtaissa järvissämme ja nauttia luonnostamme mielin määrin. Meillä näkyy kaiken lisäksi sininen taivaskin. Monelle maailman suurkaupungin asukkaalle Suomen kesä ja miksei toki muutkin vuodenajat, ovat todella suuri ihmetyksen aihe. Miksemme itsekin nauttisi tästä mahtavasta vuodenajasta ja elettäisi hetkessä?

Jo omienkin kokemusteni pohjalta voin sanoa, että hetkessä eläminen on taitolaji, jonka valitettavasti opimme yleensä vasta elämäntilanteemme ollessa vaakalaudalla. Tarvitsemmeko todellakin elämää tai ainakin terveyttä uhkaavan tilanteen ennen kuin pystymme oikeasti ja täysillä nauttimaan elämästämme ja pitämään hetkestä kiinni?

Jokaisella aistillamme todettavissa oleva keskikesä on käsillämme. Tätä hetkeä ei saa hukata. Siitä on otettava kaikki irti. Iltavirkun kesäyöt vaihtuvat joskus helpostikin aamuyöhön huomaamatta. Luovuus puhkeaa silloin kukkaan ja ideoita syntyy. Tai sitten ei synny. Tärkeintä on tunne hetkestä, jossa pysähtyminen voi arjen uuvuttamalle kiireiselle ihmislapselle olla elämys.

Tuo hetkessä elämisen mahtava tunne voi syntyä yhtä hyvin kaupungin ihmisvilinässä, kansallismaiseman äärellä, lasten leikkihetkestä kuin rantanuotiolla. Tunne syntyy, kun maltamme arkikiireiltämme hetken pysähtyä. Pysähtyminen saa aikaan syvän kiitollisuuden tunteen, minä elän ja hengitän! Ja mitä useammin pystymme pysähtymään, sitä voimakkaammin voimme elämämme tuntea. Elämä on ainutkertaista. Hetkeä emme saa takaisin. Elämä on tässä ja nyt! Nautitaan kesäisistä hetkistä!

Vastaa