Lehdestä

Onni omissa käsissä

on

Puuseppä jätti kaupungit taakseen ja palasi lapsuuden kesämaisemiin. Nyt hän kaataa omia puita ja veistää niistä kalusteita vaativampaankin makuun.

Luulisi 150 vuotta sitten rakennetun väentuvan kaiken jo nähneen. Mutta ei. Nyt siellä pauhaa BBC – Digital Radion soittama rokki. Sen yli yltää vain silloin tällöin kuuluva pyörösirkkelin ja vannesahan ujellus, alajyrsimen jyrinä sekä oiko- ja tasohöylän meteli Olli Pasosen työstäessä puusta moderneja keittiökalusteita.

Kalusteita voi sanoa jopa huippumoderneiksi, sillä puuseppä valmistaa ne prikulleen asiakkaan toiveiden mukaan. Ostajan ei siis tarvitse tyytyä suurten keittiövalmistajien kaapeilleen määrittelemiin vakiomittoihin. ”Minulla on vakiomitat millin välein”, Pasonen tuumaa.

Kalusteet henkivät tätä aikaa myös siksi, että massiivipuisina ne ovat kestäviä ja siten ekologisia. Myös lähituotantoa osataan nykyään arvostaa. ”Puut ovat läheltä. Kaadan ne itse ja paikallinen sahuri sahaa ne. Puut saa kuivua rauhassa taapelissa ja lopuksi tuon ne vielä tänne uunin pankolle kuivumaan”, Pasonen sanoo ja nyökkää tuvan nurkkaan, jossa lautakasan alla nököttää vanha leivinuuni.

Lue koko juttu UusiSavon numerosta 5/2016!

Recommended for you

Vastaa