Päiväkahvivieras

Nyt on urheilun vuoro

on

Kotiseutulehti kokoaa Vesannon historiaa teema kerrallaan.

Sisko Kuhmonen odottaa hieman jännittyneenä Vesanto-lehteä. Se ilmestyy myyntiin paikallisiin kauppoihin ja kirjastolle minä hetkenä hyvänsä. Yli 70-sivuinen kotiseutuyhdistyksen julkaisema lehti aloittaa kesän tänä vuonna vauhdikkaasti. Sen aiheena on nimittäin urheilu. ”Yllättäen kirjoittamista on löytynyt aiheesta paljon”, yhdistyksen puheenjohtaja toteaa. Urheilun seuraaminen kun ei ole kuulunut hänen lempiharrastuksiinsa.

Paikallisten toimittamat kirjoitukset ja arkistojen kätköistä löytyneet palloilu-, juoksu- ja voimistelukuvat ovat kuitenkin liikuttaneet Kuhmostakin. ”Urheilu on ennen ollut osa kansansivistystä”, Kuhmonen kertoo miettineensä lehtiaineiston äärellä. ”Sodan jälkeen ihmisillä on ollut isänmaallinen velvollisuus pitää itsestään huolta.”

Sivujen äärellä voi siis hyvin ravistella fitness-ajan minäkeskeistä ajattelutapaa. ”Vesanto-lehden yksi tehtävä on kääntää katse siihen, mitä oltiin ennen, mitä nyt ja mihin ollaan menossa.”

Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa, ennen joulua ja kesän kynnyksellä. Eri teemoihin pureutuvana sitä on julkaistu kolmena vuonna. Sitä ennen lehti on ilmestynyt Vesannon Joulu -nimisenä 70-luvun puolivälistä alkaen.

Vastaa