Päiväkahvivieras

Huonomuistisempi tarjoaa kahvit

on

Jos ei muista tarjosiko viimeksi, joutuu maksumieheksi.

Kari Tervo piipahtaa Leipomo Puustellin kahvilaan pari kolme kertaa viikossa. Ja mikäpä sitä on käydessä, kun asuu ”lähellä, lahden toisella puolella”. Hänen serkkunsa Esko Räihä asuu reilun kolmenkymmenen kilometrin päässä eikä näin ollen piipahda kirkolla myötäänsä. Välillä serkukset tapaavat ja suuntaavat silloin yhdessä kahville. ”Vuorotellen ostetaan kahvit. Tai sillä periaatteella toimitaan, että kummalla on huonompi muisti, niin hän joutuu ostamaan”, Kari Tervo nauraa.

Hyvä muisti on kummallakin, kun puhe kääntyy vanhoihin asioihin. Nyt miesten mielessä on Räihän kotona, ladon orsilla lepäävä lähes 60-vuotias kirkkoreki eli korjareki niin kuin savolaiset sanovat. Vielä 60-luvun lopulla hevosen vetämällä reellä saatettiin käydä sunnuntaina kylässä. Räihä virnuilee kuljettaneensa sillä tyttöjäkin.

Niilo Räihän aikoinaan veistämä reki on taidokasta työtä. Se palkittiin vuonna 1958 Pielaveden maatalousnäyttelyssä. ”Näyttely oli kaksipäiväinen. Se pidettiin Tikkalan pellolla, joka nyt on jo asuinaluetta. Olin silloin pikkuisen toisella kymmenellä ja muistan, kun näin Urho Kekkosen ja Sylvin”, Tervo kertoo.

Hän sanoo nähneensä UKK:n usein myöhemminkin, muun muassa Urkin Ura -hiihdoissa ja vuonna 1973, kun valtion päämies puhui kunnan 100-vuotisjuhlassa.

Muita, koko kansan tuntemia pielavetisiä ovat ”keppimiehet Laukkanen ja Ruuskanen”. Heitäkin miehet ovat tavanneet, Ruuskasta viimeksi syksyllä Ruuskasen Repäisy -tapahtumassa. Tuolloin Tervo pääsi lehtikuvaan jonottaessaan Ruuskasen nimmaria.

Vastaa