Pielavesi

Talvitassua alle ajoissa

on

Autoilijan kannattaa seurata nyt sääennusteita.

Parhaillaan eletään vuodenaikaa, jolloin ei oikein tiedä, millä renkailla aamulla lähtisi liikkeelle. Omaa autokorjaamoaan Pielavedellä pyörittävä Arto Saastamoinen on samaa mieltä. ”On taiteenlaji tietää, milloin on fiksua vaihtaa renkaat. Sääennusteista sen näkee. Jos lunta luvataan, ei kun talvitassua alle”, hän määrittelee.

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta alkaen, mutta kelin vaatiessa aiemminkin. Talvirenkaat ovat pakolliset vasta joulukuun ensimmäinen päivä. Nastattomia talvirenkaita eli kitkarenkaita voi käyttää milloin vain.

Lumi ja liukkaat kelit tahtovat yllättää autoilijat harva se syksy. ”Ennakointi on vähäistä. Kun aamulla on lunta, on kiireinen päivä tiedossa”, aiemmin viisi vuotta rengasliikkeessä työskennellyt ajoneuvoasentaja tietää. Nyt hän on omassa yrityksessäänkin valmistautunut renkaanvaihtoruljanssiin.

Saastamoinen neuvoo autoilijoita varautumaan talven tuloon muutoinkin kuin vain rengastöillä. Muun muassa jäähdytysnesteen pakkaskestävyys sekä lohkolämmittimen ja akun kunto on hyvä tarkistaa ennen pakkasia. Myös raapat ja autoharjat kannattaa kaivaa ajoissa esille varastosta.

Syksy on oivallista aikaa tehdä myös määräaikaishuoltoja. Esimerkiksi dieselautojen polttoainesuodatin voi olla jo syytä uusia. ”Polttoainesuodatin tulee vaihtaa parin vuoden välein. Jos sinne kertyy talvella vettä, se menee helposti tukkoon. Kun dieselauto hyytyy, monesti juuri suodatin on tukossa.”

Maaliskuussa oman yrityksen perustanut Saastamoinen on kunnostanut korjaamotilat kotipaikalleen Lampaanjärven Kukkaromäentielle. Samoissa tiloissa hänen isällään oli aiemmin autopeltialan yritys. Saastamoinen tekee rengastyöt sekä huoltaa ja korjaa henkilöautot. Hän on vasta saanut rakennettua kuorma-autoon uuden päälirakenteen, joten hän pystyy jatkossa helposti kuljettamaan hyytyneen tai kolaroidun auton korjaamolleen.

Recommended for you

Vastaa