Tervo

Aapo käy autokauppaa saaresta

on

Tervolaisnuori yhdistää yritystoiminnassaan autoihmisen ja kirjoittajan kiinnostuksen kohteet.

“Pidän sitä ihan coolina, että voi sanoa olevansa autokauppias. Vaikka tiedän, että jotkut ajattelevat että on kuin HK:n Sininen. Vähän kuin halpaa makkaraa katsoisivat”, sanoo Aapo Ruhanen.

Ala on hänen mielestään mielenkiintoinen. Auto on kuitenkin Ruhasen mukaan yksityisihmiselle kallein ostos heti asunnon jälkeen.

20-vuotias Aapo Ruhanen perusti yrityksensä Tmi Aaponauton lukion aikana kaksi vuotta sitten. Se oli luonteva vaihtoehto, kun autoja oli tullut harrastettua jo nuoresta saakka.

“Ajattelin, että jotain pitäisi tehdä, että voisi lokoisasti olla”, hän sanoo.

Autokauppa lähtikin menestyksekkäästi liikkeelle. Lukio-opinnot sen sijaan jäivät kakkossijalle.

“Minä vähän laiminlöin ne kirjoitukset, kun piti valita lukeeko kirjoituksiin vai tienaako rahaa. Ei hirveästi tarvinnut miettiä”

Ruhanen kuitenkin valmistui ylioppilaaksi viime keväänä. Lukion päättötodistuksen keskiarvo on 9,5 tienoilla, mutta ylioppilaskirjoitusten tuloksista hän ei osaa sanoa. Ylioppilastodistus on vielä avaamattomassa kirjekuoressa, joka on tällä hetkellä niin varmassa tallessa, ettei Aapo itsekään tiedä missä.

Autot haetaan Helsingistä

Oikeat hankinnat ovat käytettyjen autojen kaupassa erittäin suuressa roolissa, joten työ vaatii yrittäjää reissaamaan.

“Kun on sellainen pikkupoikamainen innostus autoja kohtaan ja vuodessa voi 150 autoa testata, niin sehän on aivan mahtavaa”, Aapo Ruhanen kertoo.

Hän ostaa autoja Etelä-Suomen autoliikkeistä ja myy ne edelleen nettihuutokaupassa.

“En oikeastaan tiedä olenko enemmän täällä vai Suonenjoen ja Helsingin välillä”, sanoo Ruhanen.

Suurin osa Ruhasen autoista on hänen kotipihallaan Tervon Linnonsaaressa, osa Suonenjoen keskustassa ja huoltamoiden pihoissa. Varsinkin Linnonsaareen on matkaa sen verran, etteivät asiakkaat ilman ostoaikeita poikkea autoja katsomaan.

“Nykyään kaikki perustuu ilmoitusmyyntiin. Kuitenkin on nettiautot, huutokaupat ja sellaiset, josta mennään ilmoituksen perusteella katsomaan”, hän kertoo.

Kirjoittaminen on aina ollut Ruhaselle mieleistä. Autokauppiaana hän on kääntänyt taidon edukseen, sillä asiakkaat pääsevät jo tekstin avulla perille siitä, mitä ovat ostamassa.

“Minulla on varmaan yhdet Suomen pisimmistä myynti-ilmoituksista”

Kirjoittaminen on haaveena

“Alunperin perustin tämän yrityksen siksi, että se mahdollistaisi harrastukset, lähinnä sen kirjottamisen”, Aapo Ruhanen kertoo.

Hän luonnehtii itseään postmodernistiseksi kirjoittajaksi. Työn alla on ollut maalaisdraamaa ja -romantiikkaa.

Yritystoiminta on kuitenkin vie suurimman ajan, eikä Aapon aika ole nyt riittänyt kuin runoihin.

“Jos tosissaan haluaisi keskittyä kirjoittamiseen, niin se vaatii täysipäiväisen huomion, ainakin minulla. Silloin pääsisi flow-tilaan ja tekstiä alkaisi syntyä”, Ruhanen kertoo.

Liiketoiminta olisi tarkoitus saada sille tolalle, että se mahdollistaisi työntekijän palkkaamisen ja sitä kautta yrittäjälle itselleen opiskelun ja kirjoittamisen.

Moni asia kiinnostaisi. Kirjoitustyön lisäksi mielessä on opiskelu kauppatieteellisellä alalla sekä autonasentajan ja kiropraktikon ammatti.

Mutta automyyntiäkään Aapo Ruhanen ei pidä huonona tulevaisuudenkuvana.

“Sanotaan näin, että haluaisin jossain vaiheessa olla ekoautokauppias. Se olisi kehityssuuntana sellainen, jota olisi mielenkiintoista tutkia”, hän sanoo.

Vastaa