Päiväkahvivieras

Pienet asiat ovat tärkeitä

on

Mikko Väänänen pitää hiljaisuutta ajattelun edellytyksenä. Hän tulee Suonenjoen Lempyylle yleensä viikoksi tai kahdeksi. Hän asuu Tampereella, mutta viettää mökillään noin kolmanneksen vuodesta.

“Saa rauhaa ja etäisyyttä. Kirjoitushommia kun tekee, niin on helpompi keskittyä, jos ei ole hälinää ympärillä”, Väänänen kertoo.

Hän on tehnyt paljon retriittejä ja viettänyt pitkiä aikoja Intiassa perehtymässä meditaatioon.

“Ehkä se ei ole pelkästään rauha, vaan kun on hiljaisuutta, nousevat pintaan sellaiset asiat, jotka eivät muuten nousisi”

Väänänen on vapaa tutkija. Hän kirjoittaa sekä akateemista että kaunokirjallista tekstiä. Viime vuonna hän julkaisi mindfullnessin ja tieteen välistä suhdetta käsittelevän kirjan. Koulutukseltaan hän on filosofi.

“Olen enemmän ja enemmän alkanut ajattelemaan filosofiaa mielenharjoituksena. Mitään lopullisia vastauksia ei kuitenkaan ole”

“Filosofia on hyvä harjoitus, kun joutuu katsomaan vastakkaisia näkemyksiä, tavallaan notkistumaan mieleltään”

Mökillä ollessaan Mikko Väänänen elää hidasta elämää. Hän pyöräilee Suonenjoen keskustaan 20 kilometrin matkan ostoksille ja uimahalliin.

“Ei voi koko aikaa kirjoittaa, vaan pitää olla luppoaikaa, jolloin ajatukset ikään kuin kuplii”

Väänänen pitää elämää itsessään mielenkiintoisena. Vaikka kaikki onkin tässä tavallaan jo nyt, pyrkii ihminen aina etsimään jotakin. Sen oivaltaminen on tärkeää.

“Ja ne pienet hetket, joita joka päivään mahtuu, että näkee asian sellaisena kun se on, ja tajuaa, että tämähän riittää.”

Vastaa