Lehdestä

Luonnonrauhaa ja kansainvälisiä ajatuksia

on

Joukko ulkomaalaisia nuoria tutustui Suomeen Lionsklubin järjestämän nuorisovaihdon kautta. Nuoret viettivät kaksi viikkoa isäntäperheissä ja viikon Törmälässä järjestetyllä leirillä.

Nuoret melovat ja ampuvat jousipyssyllä.  Aamulla on paistettu karjalanpiirakoita. Kaikilla tuntuu olevan hauskaa. Kuuluu naurahtelua, jutustelua ja kannustavat aplodit, kun kaveri osuu jousipyssyllä maalitauluun. Vaikuttaa siltä, että porukka on tuntenut toisensa jo pitkän aikaa. Todellisuudessa he ovat kuitenkin tutustuneet vasta kolme päivää aikaisemmin. Leiriläiset ovat tulleet Suomeen pari viikkoa aikaisemmin Lionsklubin nuorisovaihdon kautta. Nyt vuorossa on viikon mittainen leiri, joka kokoaa nuoret yhteen. Leirin yhteisenä kielenä on englanti.

“Ensin jännitti tavata kaikki ihmiset, mutta on todella mukavaa nähdä ihmisiä eri kulttuureista. Meillä on ollut todella hauskaa”, sanoo hollantilainen Carlyne Oosterbaan.

“Täällä saa uusia ideoita uusilta ihmisiltä ja eri kulttuureista. On hyvä idea että olemme samassa paikassa”, kertoo itävaltalainen Alexander Ortner.

Sopivan viileä sää

Moni suomalainen on harmitellut poikkeuksellisen viileää kesää, mutta vierailijalle kylmempikin keli voi olla miellyttävä kokemus.

“Sää on täydellisen lämpöinen. Meillä on nyt 35–40 astetta lämmintä, joka on aivan liikaa” Alexander Ortner sanoo. Leiriviikolla parantunut sää ei silti haittaa ketään.

“Kaksi viimeistä viikkoa on ollut yllättävän kylmä, kun Turkissa on tottunut lämpimämpään. Mutta ystäväni kirjoitti, että älä tule takaisin, täällä on nyt aivan liian kuuma”, kertoo Mert Uzan. Uzan pääsi tutustumaan vielä kylmempäänkin ilmaan käydessään jäähallissa.

“Kokeilin luistelemista ensimmäisen kerran elämässäni. Täytyy sanoa, että jää on kovaa, enkä suosittele kellekään jäälle kaatumista”, hän naurahtaa.

Luontoa, saunomista ja hassuja ruokia

Isäntäperheissä vietetyn kahden viikon aikana nuoret ovat ehtineet käymään muun muassa Power Parkissa, Suomenlinnassa, mustikassa, Jyväskylässä, metsästämässä, museoissa, kalastamassa, retkeilemässä ja tietysti saunomassa.

“Alastomuus ei ole minulle ongelma, mutta luulin että koko perhe menee saunaan samaan aikaan. Onneksi kuitenkin vain miehet saunoivat samanaikaisesti”, kertoo honkongilainen Momoka Seino.

‘“Olemme retkeilleet ja uineet paljon. Täällä on aivan erilaista kuin Hollannissa. Siellä on kaikkialla rakennuksia” kertoo Carlyne Oosterbaan. Suomalainen kulttuuri on ollut leiriläisten mielestä helposti lähestyttävää.

“Suomalaiset ovat samankaltaisia kuin japanilaisetkin, ystävällisiä ja mukavia”, kertoo Liu Garrick Ka Wai.

“Olemme syöneet paljon perinneruokia, lohta ja hirveä. Paljon kaikkea sellaista, mitä emme syö kotona”, sanoo Alexander Ortner. Kahvitaukojen määrä ihmetyttää Ortneria, mutta hän pitää niitä jaksamisen kannalta tervetulleena asiana.

“En ymmärrä miten olette noin laihoja, vaikka syöttekin niin paljon”, pohtii italialainen Marta Farina. Turkkilainen Mert Uzan ihmettelee sitä, että Suomessa vanhatkin ihmiset syövät karkkia. Myös makeisten makua hän kummeksuu.

“Varsinkin salmiakit ovat erikoisia. Mitä enemmän niitä syö, sitä parempia ne ovat. Etenkin Sisut ovat hyviä”, Uzan sanoo. Nuoret eivät usko, että visiitti Suomessa jää heidän viimeiseksi. Vielä olisi paljon nähtävää ja koettavaa, esimerkiksi revontulet ovat monen listalla.

“Haluaisin retkeillä ja ehkä nukkua yön teltassa”, sanoo Marta Farina.

“Haluan maistaa hilloja. En ole koskaan nähnytkään niitä, mutta olen kuullut että ne ovat erikoisia”, kertoo Alexander Ortner.

“Minun täytyy tulla uudestaan talvella. Silloin ihmiset tekevät kuulemma jäähän aukon ja menevät saunasta veteen uimaan”, sanoo Momoka Seino.

Vastaa