Lehdestä

Jurmu ui kuin kala

on

“Kun pistää Pajalan, se ottaa sateella ja auringolla. Keväällä, kesällä ja syksyllä. Yöllä ja päivällä.”

Paras palaute vaapuntekijälle on uistimen muodostuminen käsitteeksi. Yllä oleva palaute käyttäjältä kertoo, että Jurmun Pajala on ainakin lähellä sitä.

LohiJurmu syntyi 1990-luvun puolivälissä, kun Tuure Savolaisen naapuri kehitti digitaalisen sorvin ja tietokoneohjelman, jolla oli mahdollista sorvata “uurteita” uistimen rungon kylkiin. Noita uurteita alettiin kutsua jurmuiksi.

“Maalaustekniikan avulla saatiin aikaan todella näyttävä kolmiulotteinen vaikutelma, jollaista ei puurunkoisissa uistimissa aikaisemmin oltu nähty”, kertoo Savolainen, joka on toinen yrityksen perustajista.

Jurmujen ansiosta vaapun uinti saatiin hyvin herkäksi ja luonnolliseksi. “Golf-pallossakin on kuviopinta siksi, että se lentäisi pidemmälle”, Savolainen tietää kertoa.

Savolainen oli ennestään innokas kalamies ja tehnyt vaappuja jo 1980-luvulta lähtien. Mukaan LohiJurmuun lähti Hannu Tuomela, jonka Savolainen oli tavannut työn merkeissä yksityistietarkastuksilla. Kahdella kalamiehellä jutut lipsahtivat kalastus- ja uistinasioihin.

Alkuun toiminta oli hyvin pienimuotoista iltanäpertelyä. Vauhtia LohiJurmun toiminta sai vuosituhannen vaihteessa, kun Tuomela aloitti täysipäiväisesti yhtiössä. Savolainen puolestaan toimii Rautalammin kunnan teknisenä johtajana, mutta on tällä hetkellä virkavapaalla.

“Innostus alkoi lohivaapuista, mutta ajan saatossa kuhavaaput ovat nousseet merkittävimmäksi tuotteeksi”, Hannu Tuomela kertoo.

Jurmun vaaput ovat edelleen käsityötä. Puurungon ansiosta vaappu on kevyt ja se saavuttaa hyvän painojakauman. Ammattitaitoisten maalareiden käsissä tuotteista tulee hyvännäköisiä ja kalastavia. Valmistusta helpottamaan on valmistettu erilaisia koneita, esimerkiksi langantaivutin ja pohjalakkauskone. Koneet ovat itse valmistettuja, sillä niitä ei kaupasta saa.

“Alkuun langat taivuteltiin käsin, mutta määrien kasvaessa kädet eivät enää olisi kestäneet”, Savolainen naurahtaa.

Pientä keksijänvikaakin taitaa taustalla olla, sillä Savolainen kehitti vaappujen uittamiseen digitaalisen uittokepin.

“Sen avulla saatiin selville, että meidän Jurmun uinnin muodostaman aaltoliikkeen pituus on hyvin lähellä kalan uintia”, hän kertoo.

Tulevaisuus tasapainoissa

Jurmun vaappuvalikoiman muodostavat Hotat, Jurmut, Ukko-Jurmut ja Pikku-Ukot. Siian uisteluun kehitetty Hotta on Jurmun vaapuista pienin ja tekijöiden mukaan kokoluokassaan maailman kevyin.

“Keveys tarkoittaa nopeampaa ja herkempää uintia. Hotta ui lähes paikoillaan”, Hannu Tuomela sanoo.

Kuhan ja järvilohen kalastukseen tarkoitettu Ukko-Jurmu on tällä hetkellä malliston tuotteista suosituin.

Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti, viime aikoina eniten on panostettu tasapainojen kehittämiseen.

“Suomen talvet ovat käyneet lyhyiksi ja se näkyy myös talvikalastuksessa pienenä hiipumisena. Pilkkimiseen tarkoitetut kevennetyt tasapainot kuitenkin lisäävät suosiotaan. Kevennetty tasapaino ui rauhallisemmin ja luonnollisemmin, niille tuntuu olevan kysyntää”, Tuomela sanoo.

Tehdään vähän mutta hyviä

Alusta alkaen on ollut selvää, että vaapuista tehdään hyviä. Se tarkoittaa, ettei materiaaleista ole tingitty eikä tuotannosta ole tehty teollista.

“Semmosia, että ilikiää sanoa meidän tekemiksi”, Savolainen muotoilee.

“Ainahan halpatuotteillekin on ostajansa, mutta monikaan ei osta niitä useampaa kertaa”, Tuomela jatkaa.

20-vuotiseen historiaan on mahtunut lukuisa määrä kokeiluja, joista osa on ollut onnistuneita, osa vähemmän onnistuneita.

“Vahingossahan ne hyvät keksinnöt syntyvät”, Tuure Savolainen sanoo, “Jossain vaiheessa meidän on tietysti miettittävä, onko know-how siirrettävissä eteenpäin, jos joku vaikka tästä alasta kiinnostuisi.”

Vastaa