Lehdestä

Omaksi ja toisten iloksi

on

Tervon naiset kaunistavat ympäristöä, joskus pilke silmäkulmassa.

Tervon keskustassa, liikenteenjakajassa patsastelee pääsiäisnoita pannuineen ja kissoineen. Vieressä sädehtii suuri ruukullinen keltaisia narsisseja. Mutta eikös tuossa vasta seisonut porkkananenäinen lumiukko?

”Kyllä, ja vapuksi on taas uutta luvassa. Mutta ei kerrota vielä enempää”, Teija Korhonen ja Helena Lemmetty sanovat nauraen.

Tervolaiset osaavat jo odottaa Maa- ja kotitalousnaisten tempauksia. Naiset ovat nimittäin ottaneet hoidettavakseen kymmenen eri puolilla Tervoa sijaitsevaa ruukkuistutusta, ja liikenteenjakajaan he saattavat ”vököstellä” muutakin.

”Me puhutaan vököstelystä, kun askaroimme jotain kaunista tai humoristista”, yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Korhonen selventää.

Noidankin he tekivät yhdessä: muotoilivat katiskaverkosta vartalon, vaatettivat ja keksivät tykötarpeita. Esimerkiksi kaulakoruksi päätyi moottorisahan teräketju Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallisen metsäteemavuoden kunniaksi.

”Suunnittelu se vasta hauskaa onkin, kun ideoita rönsyilee”, Lemmetty paljastaa.

Idea Ranskasta

Tervon naisten innostus somistaa kyläkulmia lähti Ranskasta, Rhonen alueen pikkukylistä, jonne he tekivät matkan pari vuotta sitten. Siellä kylät kilpailivat kukkaistutuksillaan.

”Istutuksia oli tehty kaivonrenkaisiinkin. Ei se ollutkaan sen monimutkaisempaa, eikä kallista”, Korhonen muistaa ihmetelleensä.

Siitä syntyi ajatus kukittaa Tervoa. Naiset ehdottivat kunnalle yhteistyötä: he istuttaisivat ja hoitaisivat kukat, jos kunta maksaisi tarvikkeet. Tekninen toimi ilahtui ehdotuksesta ja lähti oitis tuumaan mukaan.

Niinpä vuosi sitten pääsiäisenä liikenteenjakajassa nähtiin jo ensimmäiset istutukset. Sen jälkeen ilmestyi orvokkeja, kesäkukkia, syksyn kanervia, talven havuja… Yhdistys hankki kukat paikalliselta Lappalaisen Puutarhalta, ja toipa joku omasta penkistäänkin komean kuunliljan ja upean lehtikaalin yhteiseksi iloksi.

Innostus tarttuu

Istutusten hoitaminen teettää toki työtä. Korhonen kertoo, kuinka viime kesän kuumimpina päivinä sai kantaa kaksikin sangollista vettä ruukkua kohden. Naiset ovatkin jakaneet kasteluvuorot noin kymmenen henkilön kesken niin, ettei työ koidu kenellekään rasitukseksi.

”Me halutaan tehdä Tervosta viihtyisä paikka asua ja tuottaa iloa kanssaihmisille ja ohikulkijoille”, Korhonen sanoo.

Hyvällä on  tapana paisua kuin pullataikinalla. Kun yhdistys istutti kukkia vanhusten palvelutalon pihaan, ilahtuivat asukkaat siitä niin, että he pyörätuoleista käsin nyppivät kuihtuneita kukkia ja pitivät siten huolta ympäristöstään.

Vastaa