Lehdestä

Puutarhuri ei työtä pelkää

on

 

“Jos sunnuntaiaamuna aurinko paistaa, työmaalla on kertakaikkiaan oltava. Kun ollaan samalla alalla, kumppani ymmärtää pienyrittäjän arkea.”

Hannu Kauppisen kotitila Eerikkala,  kyläläisten suussa Kotaniemi, sijaitsee Rieponlahdessa, Suonenjoella. Martti ja Laina Kauppinen ovat viljelleet tilaa vuodesta1954.  Hannu ja Helena Kauppinen ostivat paikan vuonna 1984 ja ensi talvena tilan ottaa hoitoonsa nyt jo siellä asuva tytär Kati-Maria perheineen.

Lapsuudesta jäi hyvät muistot

Hannu Kauppinen syntyi vuonna 1960 perheen toisena lapsena. Viisi vuotta vanhempi Matti  asuu Kuopiossa ja toimii erikoishammasteknikkona. Leena syntyi vuonna 1964 ja  on luokanopettajana Karstulassa.

“Elämä oli täysin erilaista kuin nykyään. Asuttiin maaseutukylässä, aina oli joukkoa ja lapsia oli paljon, elämä oli kaikin puolin virkeää, muistelee Hannu. Kavereita riitti, lapset teki yksinään kaikki leikit, ei silloin aikuiset mukaan joutaneet. Me oltiin kovia urheilemaan, rakennettiin hyppyrimäet, juostiin kilpaa ja hypättiin korkeutta.”

Hannun kotitilalla viljeltiin myös mansikkaa maataloustöiden ja karjankasvatuksen ohella. Etenkin kesät olivat työteliästä aikaa.

“Työhön on opittu pienestä pitäen. Alun toisella kymmenellä kun oltiin, kerättiin päivät mansikoita, oltiin heinätöissä ja muissa maatalon töissä. Mutta ei siitä huonoja muistoja ole jäänyt, toteaa Hannu, jotenkin viisaasti vanhemmat meitä osasivat viedä eteenpäin.”

Kun ikää karttui, alkoi  mielessä olla muutakin kuin työnteko.

“Vappupäivänä meillä tehtiin aina puita. Isä sahasi sirkkelillä ja me sisarukset heiteltiin puut liiteriin. Oltiin sitten jo sen ikäisiä, että vappuaattona oli tanssiloissa käyty ja unet jääneet vähän vähiin, kyllä viilsi sirkkelin ääni päätä, mutta tehdä piti. Monesti mansikka-aikana illalla vielä syönnin jälkeen isä sanoi, että pojat,  haetaanpas vielä heinäkuorma”, naurahtaa Hannu.

Lue koko juttu UusiSavo-lehden numerosta 4/2015.

Vastaa