Blogit

Näläkä on neuvonna kaikkee tekemään

on

Aulis Leinonen, 86, tapaa kahvila Patakatissa tuttuja lähes päivittäin. “Käyn tiällä opiskelemassa semmosia yleistieteitä, tässä kokkontuu hirveen paljon viisaita.”

Aulis Leinonen on kotoisin Kummunkylästä, Vesannolta, mutta asuu nyt jo kolmatta talvea Keiteleellä.

“Ensimmäisen kerran kävin näillä seuduilla vuonna 1936 pitkospuita pitkin, tämä on entisen Äemettylammin pohjaa, joka kuivatettiin”, muistelee Leinonen. Vuosina 42-43 olin Kaunistolassa kortteeria ja talon rengin kanssa yönseutuna pyyvettiin piisamia, oli vuan pitkiä riukuja, joita pitkin hypittiin mättäelle.”

Aulis Leinonen on ollut monenlaisissa töissä. Hän on tehnyt metsätöitä ja ollut mukana uitossa, toiminut hevosmiehenä puiden ajossa ja ollut myös rakennuksilla.

“Näläkä on neuvonna kaikkee tekemää.”

Leinoset asuivat Tiitilänkylän koululla jossa Auliksen vaimo oli keittäjänä ja hänen itsensä tehtäviin kuului lämmitys ja oppilaiden valvominen, joita myös koululla asui.

“Jos ois 15 poikaa ja 16 tyttöö samassa asuntolassa tänä päivänä, ei niitä valavos komppaniakaan.”

Myöhemmin Aulis osti syntymäkotinsa Kummunkylästä. Vesannon kirkonkylään rakennettiin uusi koulu, jota Aulis oli kirvesmiehenä mukana rakentamassa. Leinosten työt jatkuivat talonmiehenä ja keittäjänä yhteensä 28 vuotta.

Vastaa