Vesanto

Parasta on vesantolaiset nuoret

on

Monen nuoren mielestä Vesannon ykköspaikka on Kuppila. Sen sielu Arto Lahtinen kiittää fiksuja nuoria, joiden ansiosta toimintaa voi pitää yllä.

Nuoriso-ohjaaja Arto ’Artsi’ Lahtinen ei sanojaan säästele, kun hän kehuu nuoria. ”Vesantolaiset nuoret ovat ehdot- tomasti parasta työssäni. En tiedä johtuuko se pienestä pitäjästä, mutta tosi hienoja nuoria täällä on.”

Hän uskaltaa jopa väittää, ettei Kuppilan tapainen yökahvila toimisi Kuopion tai Jyväskylän kokoisessa isossa kaupungissa. Se olisi äkkiä putsattu tyhjäksi tai rikottu. ”Täällä ei voi hirveästi hölmöillä, jos haluaa näyttää kasvonsa jatkossakin.”

Lahtinen kertoo kahvilan olevan nuorille tärkeä paikka, ja he osaavat käyttäytyä sen mukaisesti.

Vastuu lähtee pienistä asioista

Yökahvilan eli nuorten kielessä Kuppilan, ikkunoita peittävät mustat verhot, mutta sisäpuolelta tila on valoisa ja kodikas. Käytössä on kahvinkeitin, mukava pöytäsaareke ja maalarintei- pillä nimikoidut mukit.

”Kahvi on täällä nuorille ilmaista. Alkuun meillä oli käytössä pahvimukit, mutta kun niitä alkoi löytyä joka paikasta vajainakin, syntyi ajatus, että saadaan vähän vastuutettua nuoria, kun he tuovat omat kupit ja pitävät ne puhtaina”, Lahtinen juttelee.

Kahvilan tiloista löytyy myös lokoisia sohvia, biljardipöytä, pari flipperiä, pari nettikonetta, äänentoistolaitteet, leffa-/pelihuone ja bändikämppä.

”Meillä on täällä perusbändisoitti- met ja mahdollisuus äänittää. On tääl- lä demojakin tehty”, Lahtinen esittelee.

Lautapelejä ja laneja

Alun perin tiloihin oli tulossa Alko, mutta yrittäjän jättäydyttyä pois nuo- risotoimi sai tilat.

”Pitää kiittää kuntaa. On iso asia nuorisotyölle, kun meillä on näin keskeisellä paikalla hyvät tilat. Täytyy myös kiitellä suvaitsevaisia naapureita. Meidän työ kun on aika äänekästä”, Lahtinen virnistää. Samassa talossa toimii kirjasto ja useita yrittäjiä.

” Nuorisotyö on minun
ala. Tykkään tästä työstä varsinkin Vesannolla. Minulla on vapaat kädet tehdä tätä.

Sunnuntai on ainoa viikonpäivä, jolloin kahvila ei ole avoinna. Maanantaista torstaihin tiloissa järjestetään päiväkerhoja niin lapsille kuin nuorillekin. Perjantaisin ja lauantai- sin alkoholiton kahvila aukeaa puoli kahdeksalta illalla ja sulkee ovensa puolilta öin. Silloin toiminta on vapaata, mutta valvottua.

”Olen täällä työntekijänä paikalla. Pelaillaan lautapelejä, keskustelen nuorten kanssa, olen läsnä.”

Varsinaisessa tehokäytössä kahvila oli hiihtolomalla, kun siellä pidettiin lanit. 36 tietokonetta surisi yli kaksi vuorokautta yötä päivää nuorten mitellessä pelitaidoillaan. Nuoriso-ohjaaja näkee laneissa muutakin kuin pelaamisen riemua.

”Lanit mahdollistaa yhdessäolon ennen kaikkea sellaisille nuorille, joita perinteinen nuorisotyö ei tavoita.”

Persoona pelissä

Arto Lahtinen aloitti nuoriso-ohjaajana Vesannolla vuonna 1998. Hän viihtyy yhä työssään.

”Nuorisotyö on minun ala. Tykkään tästä työstä varsinkin Vesannolla. Minulla on vapaat kädet tehdä tätä.”

Hän onkin pistänyt persoonsa peliin muokatessaan kahvilatoimintaa. Hänen omat vahvuutensa, kuvataide, musiikki ja tietotekniikka, näkyvät niin paikan sisustuksessa kuin sen suomissa toimintamahdollisuuksissa.

Mutta tärkeintä eivät ole ulkoiset puitteet, vaan paikan henki. Lahtisen rauhallinen ja rento olemus saa ujoimmankin nuoren poikkeamaan sisälle. Itse hän sanoo, etteivät kaikki pidä häntä helposti lähestyttävänä, mutta ainakin hän on aito ja pyrkii olemaan tasapuolinen ja kaikille reilu.

Ehkäpä jotain kuitenkin kertoo se, että poismuuttaneet, jo aikuistuneet nuoret poikkeavat kotikulmilla käydessään myös Kuppilalla.

Recommended for you

Vastaa