Tervo

Kirjailijailta Tervossa

on

Juicen elämäkerralla myyntitilastojen kärkisijoille nousseen Antti Heikkisen menestymisen taustalla on taitoa, tuuria ja kovaa työtä.

Kaksituntinen vierähti joutuisaan, kun Antti Heikkinen kertoi Tervossa kirjoistaan ja kirjailijan työstään. Hän julkaisi viime syksynä Juicen elämästä kertovan Risainen elämä -kirjan. Jo hänen esikoisteoksensa Pihkatappi herätti aikoinaan huomiota, sillä se voitti sekä Kalevi Jäntin että Savonia-palkinnon.

Vaikka molemmat kirjat ovat olleet myyntimenestyksiä, ei nilsiäläisen nuorukaisen ollut helppoa saada ensimmäistään julki. Vasta neljäs kustantaja ymmärsi hyvän päälle. ”Hyvä teksti ei yksin riitä, täytyy olla jonkin verran tuuria mukana. On myös oltava sitkeä omassa tekemisessään”, Heikkinen sanoo.

Hän kiinnostui tarinoista jo pienenä poikana istuessaan kahvipöydän alla kuuntelemassa kylän ukkojen ja akkojen rehevää kielenkäyttöä. Aikuisena toimittajan työ paikallislehdessä on ollut aitiopaikka ihmiselämän tarkkailuun. ”Kirjailijan työ on ennen kaikkea keräilijätaloutta: yksi tarina sieltä, toinen tuolta.”

Tarinoiden paperille vangitsemiseen Heikkinen sai tärkeimmän oppinsa toimittajauran alkutaipaleella. ”Oivalsin pian mikä on tärkeintä kirjoittamisessa. Aivan kuin laulajalla on saundi, kirjoittajallakin on oltava oma tyyli.”

Menestyksestä huolimatta kirjoittaminen on pitänyt Heikkisen nöyränä. ”Sokkelin valu pitää aloittaa aina alusta.” Parhaillaan hänellä on työn alla syksyllä ilmestyvä elämäkerta henkilöstä, jonka nimeä hän ei voi vielä paljastaa.

Vastaa